Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου γιορτάζει την επέτειο αυτή με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη «ΒΔΒ» σε συνεργασία με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ενώ η ιστορική και φιλολογική του επιμέλεια έγινε από την κ.Μαρία Καλογεράκη, Ιστορικό (PhD στη νεότερη ελληνική ιστορία).

Εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος είναι, με μια στοχευμένη αναδρομή στο παρελθόν, να γνωρίσουν τα παιδιά την Ελληνική Επανάσταση και να κατανοήσουν τη σημασία της σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο μια κατανοητή για τα παιδιά ιστορική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης, όσο και μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική προσέγγιση.

Θα επιδιωχθεί να γίνει κατανοητό κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε η Επανάσταση, πώς εξελίχθηκε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και πώς τελικά επιτεύχθηκε η δημιουργία του νέου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους.

Μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και με εκπαιδευτικά εργαλεία που ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και την έρευνα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κριτική σκέψη, αναπτύσσεται η ιστορική σκέψη των παιδιών όσον αφορά στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων/αιτιατών και την αλληλουχία μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται σταδιακά μέσα στο έτος ενώ θα υπάρξει και ειδικό κεφάλαιο για τις κρητικές επαναστάσεις της περιόδου.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «ΒΔΒ» Φραγκάκη Κατερίνα (τηλ. 2813409711 email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Περισσότερα...

 

Εκδόσεις

 

Η «Β.Δ.Β.» με την έκδοση αυτή συμβάλλει στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, τιμώντας παράλληλα και τον μεγάλο δωρητή της, Δημήτριο Βικέλα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λογίους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, που με τη δική του ματιά μας παρουσιάζει μία συνοπτική επισκόπηση της κατάστασης του ελληνισμού πριν από την Επανάσταση της ανεξαρτησίας του έθνους μας. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Κώστας Ανδρουλιδάκης.

[Η έκδοση διατίθεται δωρεάν]

 

 

 

 

 

 

 


Στο πλαίσιο των εορτασμών των διακοσίων χρόνων της Ελληνική Επανάσταση, η «Β.Δ.Β.» επανέκδωσε μια σειρά συλλεκτικών παιγνιοχάρτων που έχει τίτλο: «Με τον τρόπο των Φιλελλήνων…». Ήρωες του ’21 ζωγραφισμένοι από την Μάλλη Χανιωτάκη.

[Η έκδοση διατίθεται από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων του Δήμου Ηρακλείου]

 

Επετειακή Έκθεση

 

«Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της επανάστασης»

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021

 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί και για την Κρήτη μια αφετηρία επαναστατικών κινημάτων και απελευθερωτικών διεργασιών για όλον σχεδόν τον 19ο αι., που μέσα από κορυφώσεις και υφέσεις, θα καταλήξουν στα δραματικά γεγονότα των ετών 1897-1898 και στην κατάλυση της τουρκικής κυριαρχίας στο νησί.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσω μιας έκθεσης που θα διοργανώσει με τίτλο: «Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της επανάστασης» εις τον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, το φθινόπωρο του 2021, φιλοδοξεί να φωτίσει σε ένα νοητό μονοπάτι τις κορυφαίες επαναστατικές στιγμές αυτής της περιόδου 1821-1898, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα οδοιπορικό με στάσεις, το χρονολόγιο των κύριων γεγονότων. Η προσέγγιση του κάθε επαναστατικού επεισοδίου θα υποστηρίζεται με τρεις αναβαθμούς πρόσληψης: (α) τη μακροσκοπική αντίληψη των τόπων του δράματος μέσα από βιντεοσκοπημένη εικόνα της χωρο-γεωγραφίας και τοπιογραφίας, που θα προβάλλονται ως φόντο πίσω από κάθε σημείο του χρονολογίου, (β) την κατανόηση της ιστορίας και την ιστορική υπόμνηση των δρώντων προσώπων μέσα από σύντομα και εύληπτα κείμενα συνοδευτικά του κάθε επεισοδίου, και (γ) την προβολή μέσα σε προθήκες ποικίλων υλικών τεκμηρίων των γεγονότων (λάβαρα, σφραγίδες, επιστολές, όπλα, ρουχισμός, έγγραφα).

Στόχος του εγχειρήματος, πέρα από τον προφανή επετειακό χαρακτήρα των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι η διευκόλυνση των πολιτών στη γνωριμία τους με το μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο των Κρητικών Επαναστάσεων, η στερέωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και η πρόκληση ιστορικών αναζητήσεων και προβληματισμού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.