Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση με τίτλο: «Λουκής Λάρας» του Δημητρίου Βικέλα, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη και σε ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη που θα γίνει στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το Σάββατο 15η Ιανουαρίου 2022 και ώρες 19.00 μ.μ. και 21.15 μ.μ.

Λουκής Λάρας

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2813 409733, για κρατήσεις θέσεων τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 12, 13 και 14/1/2022 αντίστοιχα και ώρα 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Είσοδος μόνο για νοσήσαντες και εμβολιασμένους.

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

Cristoforo Buondelmonti: Descriptio insulae Cretae. Intoduccion, traduccion
y notas de Manuel Serrano.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Τ. Πλεύρη

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Manuel Serrano
&
ο Γεώργιος Χατζάκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια Στυλιανού Αλεξίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο προϊστάμενος της «Β.Δ.Β.» Δημήτρης Χ. Σάββας

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:00

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με εκδηλώσεις ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την παρουσία και τους αγώνες των Κρητών κατά τον 19ο αιώνα. Η Έκθεση «Κρήτη 18211898: Στους δρόμους της Επανάστασης», παρουσιάζει στοιχεία,κειμήλια, ντοκουμέντα από την συμμετοχή της ιδιαίτερης πατρίδας μας στην εθνεγερσία, ταοποία αποτυπώνουν με ενάργεια τα ιστορικά γεγονότα, το ηρωικό πνεύματων συμπατριωτώνμας, που εκδηλώθηκε εκείνα τα χρόνια και πήρε άλλοτε επικές και άλλοτε μυθικές διαστάσεις.

Περισσότερα...

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του τρίτομου έργου του Στέφανου Κακλαμάνη καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος – 17ος αι.) τ. Α΄, Εισαγωγή, τ. Β-Γ΄, Ανθολογία

Περισσότερα...

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για όλους μας. Η επιβολή των μέτρων για την απαγόρευση συναθροίσεων, την τήρηση των αποστάσεων και το κλείσιμο των αγορών, φαίνεται να χτυπούν στην καρδιά της γιορτής αυτής, που ορίζεται από εκείνα ακριβώς, που απαγορεύονται: τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, τους εναγκαλισμούς και την ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, όπως σοφά παρατήρησε ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Romain Rolland: «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ’αυτά». Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας (ας ελπίσουμε για μικρό χρονικό διάστημα), να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της ευτυχίας μας, μέχρι την επιστροφή του κόσμου στα γνώριμά του μονοπάτια.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη κλήθηκε σαφώς να συμπορευτεί και να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διαδικτυακά και βασίζονται σε οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, από την οποία σχεδιάστηκαν και διαμοιράστηκαν σε όλα τα μέλη του Δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών, μέλος του οποίου είναι και η «ΒΔΒ».

Περισσότερα...

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στη βιβλιοθήκη από τις 4:00 έως τις 7:00 το απόγευμα, για να ανακαλύψουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων! Τα Ξωτικά του Άη Βασίλη θα αναθέσουν «Μυστικές Αποστολές» με χριστουγεννιάτικο άρωμα και θα πραγματοποιηθεί «Εργαστήρι Κατασκευών και Δημιουργικότητας». Μη λείψει κανείς!

Με αγάπη, Τιπούκειτος

 

Περισσότερα...

Το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίου την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 9:00 – 19:00 στη στοά «Ν. Χ.  Γιανναδάκη» στο μέγαρο Αχτάρικα.

Μία σειρά από χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη τις ημέρες των εορτών. Αναλυτικότερα:

Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Τεκμήρια ιστορίας» 

Η έκθεση με θέμα: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Τεκμήρια ιστορίας» συνεχίζεται στο φουαγιέ του 2ου ορόφου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το ωράριο λειτουργίας της είναι: 9:00-13:30, καθημερινά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 μετά το μεσημέρι.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

Πώς αλλάζουν οι εποχές στην ιστορία; Πότε παραδόθηκε ο Χάνδακας στους Οθωμανούς; Στην οδό Μποφώρ φυσάει δυνατός αέρας; Ποια είναι η σχέση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης με όλα αυτά; Με αφορμή την περιοδική έκθεση για τον Κρητικό Πόλεμο, δίνεται η ευκαιρία εξερεύνησης της ιστορίας του Ηρακλείου.

Συμμετοχή δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Πληροφορίες, δήλωση συμμετοχής: 6946839569.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Στέλλα Μαλλιαράκη

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Παζάρι βιβλίου

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων του Δήμου Ηρακλείου οργανώνουν χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίων στη στοά «Ν. Χ. Γιανναδάκη» στο μέγαρο «Αχτάρικα», όπου θα διατεθούν τίτλοι από τις εκδόσεις της βιβλιοθήκης, με έκπτωση έως και 70%. 

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, 9:00-14:00 & 17:00-20:00 

Τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη από τις 16:00 έως τις 19:00 το απόγευμα, οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης θα ανακαλύψουν τη μαγεία των Χριστουγέννων! Τα Ξωτικά του Άγιου Βασίλη θα αναθέσουν «Μυστικές Αποστολές» με χριστουγεννιάτικο άρωμα και θα πραγματοποιηθεί «Εργαστήρι Κατασκευών και Δημιουργικότητας».

 

Το Δελτίο Τύπου Αναλυτικά

 

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τη συμπλήρωση 350 χρόνων, από την Άλωση του Χάνδακα (1669), από τους Οθωμανούς, διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Άγνωστες πτυχές»

Το Συνέδριο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη των καθηγητών Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη, Στυλιανού Αλεξίου και Ελισάβετ Ζαχαριάδου, καθώς και αυτών που υπηρέτησαν τη Β.Δ.Β., του Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχείων, Αντρέα Σαββάκη.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει επίσης έκθεση (1.11.19 – 20.12.19), με θέμα: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Τεκμήρια ιστορίας».

 

Περισσότερα...

Όπως είναι γνωστό, ο μήνας Μάρτιος, είναι ο μήνας της ποίησης και η «Β.Δ.Β.» τον αφιερώνει στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, τον «δικό της ποιητή», του οποίου η δωρεά εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας. Για το λόγο αυτό, διοργανώνουμε κάποιες δράσεις, που θ’απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Οι μαθητές θα «γνωρίσουν» από κοντά τον ποιητή, που «τιμά» την βιβλιοθήκη μας, αλλά και την πόλη μας, θ’ακούσουν μελοποιημένα ποιήματά του, θα ζωγραφίσουν και θα δημιουργήσουν.

Περισσότερα...

Ενόψει του προσεχούς εορτασμού των 77 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, στο Ηράκλειο, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο της Imogen Grundon, με τίτλο: «Ο αρχαιολόγος Τζων Πέντελμπερυ. Βιογραφία ενός παράτολμου ανθρώπου» με πρόλογο του Πάτρικ Λη Φέρμορ και μετάφραση της κ. Γεωργίας Κατσαλάκη-Γιανναδάκη.

Περισσότερα...