Το χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο της ΔΕΠΑΝΑΛ, στο ισόγειο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλα Καλογεράκη - Αρχοντάκη και την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τους τίτλους των βιβλίων καθώς και για τις νέες εκδόσεις της Β. Δ. Β.. ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να ψωνίσει δώρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι διαχρονικά ένα από τα καλύτερα δώρα για τις ημέρες των εορτών. Καλώ τους συμπολίτες να επισκεφθούν το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Βικελαίας, είμαι βέβαιος ότι θα βρουν πολύ ωραίες εκδόσεις για να δωρίσουν στους δικούς τους ανθρώπους».

Το παζάρι βιβλίου που έχει ξεκινήσει από την πρόπαραμονή των Χριστουγέννων περιλαμβάνει περισσότερους από 70 διαφορετικούς παλαιούς και νέους τίτλους των εκδόσεων της Β. Δ. Β.. Οι εκπτώσεις των βιβλίων «αγγίζουν» μέχρι και το 70%.

Το παζάρι θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου 2022 και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φίλων του βιβλίου της πόλης.

Λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 20:00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 21:00. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσει μέχρι τις 19.00 ενώ το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 θα είναι ανοικτά από τις 10:00 έως τις 16:00.

Το Ηράκλειο επισκέπτεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα...

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη κατόπιν της υπ. Αριθμ. Αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 31950/2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2141/22.05.2021) προχωρά στην επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ως εξής:

Βάσει της εγκυκλίου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/120/12705/30-6-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών, και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, θα γίνεται κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Περισσότερα...

 

 

Στις 23 Απριλίου το βιβλίο γιορτάζει και η UNESCO μας καλεί να γνωρίσουμε την χαρά της ανάγνωσης.

Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτή την ημερομηνία πέθαναν το 1616 ο Θερβάντες και ο Σαίξπηρ. Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και άλλως σημαντικών συγγραφέων: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Σε αυτό τον σύνδεσμο (https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday) μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ενώ μόνο για την ημέρα αυτή (23 Απριλίου) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ενδιαφέρουσες μελέτες για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Λογοτεχνία και την Ανάγνωση.

 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σάς προωθεί, επισυναπτόμενα, το μήνυμα και την αφίσα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY).
Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις με τους μαθητές στους χώρους της βιβλιοθήκης μας, όπως γινόταν τα προηγούμενα έτη. Με αφορμή ωστόσο το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 μπορεί κάθε εκπαιδευτικός, ηλεκτρονικά, να συλλέξει ζωγραφικά έργα των παιδιών, ποιήματα ή τις σκέψεις τους, εμπνευσμένες από το παραπάνω μήνυμα. Μπορεί επίσης να φιλοτεχνηθεί από κάθε τμήμα ή κάθε σχολείο μια αφίσα, όταν επιτραπεί η επιστροφή των παιδιών στις τάξεις τους.

Τα έργα αυτά μπορείτε να αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τίτλο μηνύματος ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, κατά τη διάρκεια του έτους και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα δέκα καλύτερα ζωγραφικά έργα ή αφίσες, που θα συμπεριλαμβάνουν και το παραπάνω μήνυμα, μέρος του μηνύματος ή μήνυμα που θα εμπνευστούν τα ίδια τα παιδιά, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης καθ’όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα βραβευτούν με μια σειρά εκπαιδευτικών παραμυθιών έκδοσης του Δήμου Ηρακλείου ή άλλων επιλεγμένων βιβλίων, για τον εμπλουτισμό των σχολικών τους βιβλιοθηκών.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «ΒΔΒ» Κατερίνα Φραγκάκη (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ)

 

Η Βικέλειος Μορφωτική Εταιρεία (Β.Μ.Ε) προκηρύσσει το 2ο βραβείο στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, δωρητού της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, το οποίο, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη του 2019, απονέμεται ανά διετία, σε νέους επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 35 ετών, με βάση αδημοσίευτες επιστημονικές τους εργασίες, που μπορούν να εντάσσονται θεματικά σε όλους τους τομείς του Ελληνικού Πολιτισμού.

Περισσότερα...

Έναν διαφορετικό διαγωνισμό διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο). Πρόκειται για έναν διαγωνισμό δημιουργίας στίχων εμπνευσμένων από τα δικαιώματα του παιδιού, στον οποίο το Δίκτυο καλεί όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος. Κάθε παιδί μπορεί να αντλήσει έμπνευση από κάθε ένα διαφορετικό δικαίωμα που περιλαμβάνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να συνθέσει στίχους και να τους στείλει στο Δίκτυο, το οποίο θα αναλάβει τη μελοποίησή τους με τη βοήθεια των:

Περισσότερα...

… Έτσι ήταν πάντοτε. Ας μου επιτραπεί ο όρος ριζιμιό αγκωνάρι της γνώσης, ένα από τα μοναδικά πνευματικά μας στηρίγματα, όσο τη θυμάμαι και όσα χρόνια υπηρετώ την Βικελαία Βιβλιοθήκη. Σ’ εκείνη η κάθε μου και κάθε μας απορία εύρισκε καταφυγή παράλληλα δε αποτελούσε και την αφετηρία στην επίλυση του αγνώστου, της καθεμιάς αμφιβολίας μας.

Αυτή ήταν η κυρία Γεωργία και έτσι μας είχε συνηθίσει. Μία πραγματική Καστρινή Κυρία που διαρκώς αγωνιούσε και μέλημά της ήταν η πορεία της αγαπημένης της Βικελαίας.

Πάντα μ’ ένα καλοσυνάτο χαμόγελο και με μία μοναδική μητρική στοργή αντιμετώπιζε εμάς τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης, όταν ανέβαινε από εκείνη την παλιά ευρύχωρη σκάλα, που δεν υπάρχει τώρα πια…

 

Περισσότερα...

H «Bικελαία των παιδιών» ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών σας προωθεί το μήνυμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, που είναι η συντονίστρια βιβλιοθήκη του Δικτύου:

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο αναγνώσεων «Ιστορίες» με τις «Ιστορίες για τα Χριστούγεννα» και προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι με πρωταγωνιστές τα βιβλία.

Γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί και συγγραφείς συμμετέχουν στη διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και μας μεταφέρουν την εορταστική ατμόσφαιρα διαβάζοντας πέντε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Οι αναγνώσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες στο κανάλι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Youtube για όλη την εορταστική περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ εδώ ή στα Νέα της ιστοσελίδας του ΔΕΒ.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!!
Ομάδα Συντονισμού Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Οι δύσκολες μέρες που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μας γεμίζουν ακόμα περισσότερο με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αναγνωστικό κοινό και γενικότερα στους δημότες μας, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο. Παρόλο που η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως και οι άλλες βιβλιοθήκες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας ως προς την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού, το Δανειστικό Τμήμα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού θα μπορεί να διαθέτει τα βιβλία του για δανεισμό στο αναγνωστικό κοινό μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι αναγνώστες με εξαιρετικά απλό τρόπο κάνουν on line τις παραγγελίες τους και πηγαίνουν με προκαθορισμένο ραντεβού (από τις 8.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ.) και τα παραλαμβάνουν από την είσοδο. Λόγω Covid 19 δεν υπάρχει η δυνατότητα παραμονής τους στο χώρο αυτή την περίοδο. Κάθε ένας μπορεί να δανειστεί έως 2 βιβλία. Μετά την επιστροφή τους στη βιβλιοθήκη, τα βιβλία μπαίνουν σε καραντίνα για 72 ώρες και στη συνέχεια τοποθετούνται στα ράφια. Με πολλή αγάπη, οι υπάλληλοι του Δανειστικού Τμήματος, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του, φροντίζουν ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και έχουν επιτύχει να λειτουργεί η δημοτική αυτή δομή κατά τρόπο υποδειγματικό.

Η διαδικασία δανεισμού θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου και θα είναι η ακόλουθη:

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται, μπορούν να μπουν στο: http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr, να αναζητήσουν τους τίτλους βιβλίων που επιθυμούν, στη συνέχεια να κάνουν κράτηση στα τηλέφωνα 2813409704 & 2813409706, 2813409708 και να ενημερωθούν για την ημέρα και την ώρα παραλαβής των από την είσοδο της βιβλιοθήκης.

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση !