Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας

από την κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

20 Νοεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου 2015

 

PATRIS 2009

Συνεχίζεται η μεταφορά της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο Αχτάρικα

Οι εργασίες επανεγκατάστασης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο Αχτάρικα συνεχίζονται. Η Βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή για το κοινό και δέχεται ΜΟΝΟ επιστροφές βιβλίων στο Infopoint, στο ισόγειο του κτηρίου, δεξιά της κεντρικής εισόδου.


 Ωράριο λειτουργίας ΜΟΝΟ για επιστροφές βιβλίων λόγω μεταφοράς της βιβλιοθήκης:

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    9:00-13:00

Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2813 409704 και στο vikelaia@heraklion.gr

Ολοκληρώθηκε η δωρεά του Μελετίου Μεταξάκη

Χάρη στην ευγενική χειρονομία της κυρίας Ελένης, χήρας Γεωργίου Μεταξάκη, αλλά και εξ’ αιτίας της υπέρμετρης αγάπης της, προς τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αφενός και προς την πόλη του Ηρακλείου αφετέρου, παραδόθηκε από την προαναφερθείσα, στον προϊστάμενο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρη Σάββα, το υπόλοιπο τμήμα του αρχειακού υλικού, καθώς και μια μεγάλη φωτογραφία που εικονίζεται ο Πατριάρχης Μελέτιος. Έτσι συμπληρώνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η τόσο σπουδαία αρχειακή συλλογή, η οποία φυλάσσεται στο τμήμα αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ

Κυκλοφορεί το Τεύχος 33/2016 του περιοδικού ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με κείμενα των Βιργινίας Βέργη - Νέρη, Γεώργιου Ἡ. Ὀρφανού, Χριστόφορου Μυτιληναῖου, Hans Eideneier, Ναταλίας Δεληγιαννάκη, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Φάνη Ἰ. Κακριδή, Μιχάλη Τζεκάκη, Λάμπη Καψετάκη, Διονύση Καψάλη, Ἀνδρέα Λενακάκη.

1942-2016 «Θυσίας Εγκώμιον» για τους 62 Μάρτυρες της Γερμανικής Κατοχής

 

«Λόγω των, εντός του, από 13 μέχρι 15 Μαΐου, χρονικού διαστήματος, λαβουσών χώραν δολοφoνιών του Δημάρχου Κανλί–Καστέλι, Κρουσώνος και Πλώρας ως και άλλων γερμανοφίλων Ελλήνων υπηκόων, ετυφεκίσθησαν ήδη 12 όμηροι, κατά διαταγήν του διοικητού φρουρίου Κρήτης. Εις περίπτωσιν περαιτέρω δολοφoνιών, θα ληφθώσι ακόμα αυστηρότερα και αυστηρότερα μέτρα». Η προαναφερθείσα γνωστοποίηση είναι από την εφημερίδα «Κρητικός Κήρυξ», της 7ης Ιουνίου 1942. Έτσι απλά, ανώδυνα ίσως για μερικούς, αφού κάποιοι εκλεκτοί συμπολίτες μας, γνήσιοι πατριώτες ...

Νέες εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Antonino Di Vita, Η Γόρτυνα της Κρήτης: Δεκαπέντε αιώνες αστικού βίου: Περιλαμβάνει όλες τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της ανασκαφικής δραστηριότητας στη Γόρτυνα και μας δίνει πάμπολλες πληροφορίες για μια πόλη, που υπήρξε από τις σπουδαιότερες κατά την ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, καθώς επίσης και μεγάλο κέντρο του Χριστιανισμού.

Πέτρος Καστροφύλακας, νοτάριος Χάνδακα Πράξεις 1558-1559: Το κατάστιχο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του 16ου αιώνα. Περιέχει 435 νοταριακές πράξεις, (πληρεξούσια, συμβάσεις εργασίας, μαθητείας, προικοσύμφωνα), εισαγωγικό κεφάλαιο, αναλυτικά ευρετήρια προσώπων, τόπων, πραγμάτων και γλωσσάρι.