Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης, από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, φυλάσσεται στο τμήμα εφημερίδων και περιοδικών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ένα τμήμα που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ιστορικών γεγονότων και που αποκαλύπτει μέσα απο τα άρθρα των εφημερίδων, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη των κατοίκων της Κρήτης.

Περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά από τον προ-προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα. Εμπλουτίζεται από παλαιό υλικό όπως και από τον καθημερινό και περιοδικό Τύπο. 1500 είναι οι τίτλοι που εμπεριέχονται στο τμήμα αυτό δηλαδή διαθέτει περίπου 4.000 τόμους.

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι προσβάσιμα στο αναγνωστικό κοινό στους χώρους της βιβλιοθήκης και δεν δανείζονται. Μπορούν να γίνουν αντίγραφα μόνο με λήψη από κάμερα διότι το υλικό φθείρεται από τις φωτοτυπίες.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου εφημερίδων και περιοδικών προέρχεται από Δωρεές που έχουν γίνει για τον εμπλουτισμό του τμήματος και το υπόλοιπο υλικό από αγορές και συνδρομές.

Το Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών, που αποτελεί μέρος της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, περιέχει 300 τόμους εφημερίδων από το 1880 έως το 1950 και δίνει τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης ψηφιοποιημένων εφημερίδων και περιοδικών μέσω διαδικτύου.